Een bankrekening openen in Zuid-Afrika

Een bankrekening is één van de eerste zaken die u nodig zult hebben na of soms zelfs al vóór aankomst in Zuid-Afrika. Als buitenlander kan het echter vrij moeilijk zijn om een bankrekening in Zuid-Afrika geopend te krijgen. De gemiddelde medewerker bij de bank heeft niet vaak te maken met een dergelijk scenario, weet niet precies wat er vereist wordt, laat u drie keer terug komen en stuurt u uiteindelijk met een dik pak documenten naar huis.

Bij Intergate Immigration kunnen wij ervoor zorgen dat dit alles heel wat makkelijker verloopt. Wij bieden twee verschillende diensten aan. Beide zijn voor u als klant geheel vrij van kosten.

1. Het openen van een bankrekening vóór uw aankomst in Zuid-Afrika

Een bankrekening is eigenlijk één van de eerste benodigdheden en zou ideaal gezien al vóór uw aankomst in Zuid-Afrika geopend moeten worden. Zo kunt u er buitenlands geld naar overmaken voordat u aankomt en wanneer de wisselkoers voor u het gunstigst is. Met het oog hierop biedt ons zusterbedrijf Incompass u de mogelijkheid een zogenaamde Cash Account te openen. Deze Cash Account is in beheer van Investec (één van de grootste private bankers in Zuid-Afrika). Het openen van een Cash Account biedt u de volgende voordelen:

  • Met het Incompass Cash Account krijgt u drie rekeningen in één. Op deze manier brengt uw spaargeld rente op zoals u het wilt.
  • U kunt de rekening vanuit het buitenland openen. Het is niet nodig om persoonlijk naar een Zuid-Afrikaanse bank te gaan.
  • De mogelijkheid om op uw eigen tempo uw buitenlandse valuta naar uw Cash Account over te maken, wanneer de wisselkoers voor u het gunstigst is.
  • U kunt direct geld overmaken naar andere Zuid-Afrikaanse bankrekeningen, bijvoorbeeld voor de aankoop van uw huis of auto. U kunt uw Cash Account-manager simpelweg opdracht geven voor dergelijke transacties.
  • Het is mogelijk automatische incasso’s op uw rekening uit te voeren, zodat vaste lasten zoals de kosten voor uw (zorg)verzekeringen automatisch van uw rekening afgeschreven worden.
  • Uw geld is binnen 24 uur beschikbaar.
  • Uitstekende private banking service – elke rekeninghouder krijgt een eigen Cash Accountmanager toegewezen. Betalingsopdrachten, automatische incasso’s en bankafschriften worden allemaal door deze manager verzorgd. Geen lange wachtrijen, antwoordapparaten of complexe procedures meer!

Voor meer informatie over de Cash Account kunt u contact opnemen met Fiona Roehlandt of met onze Nederlandssprekende Client Manager Vincent van der Waal:
E-mail: Fiona Roehlandt: fiona@incompass.co.za of Vincent van der Waal: vincent@intergate-immigration.com

2. Het openen van een bankrekening vlak na uw aankomst in Zuid-Afrika

Naast de hierboven beschreven Cash Account heeft u na aankomst in Zuid-Afrika vanzelfsprekend ook een gewone rekening-courant nodig. Een dergelijke rekening kan helaas alleen worden afgesloten wanneer u fysiek in het land bent. Zolang u nog op een toeristenvisum in het land bent, heeft u in eerste instantie een zogenaamde non-residents account. Een dergelijke rekening geeft u grotendeels dezelfde rechten als een normale rekening-courant. Het grote verschil is dat u op een non-residents account geen Zuid-Afrikaanse Randen mag storten. U mag alleen geld vanuit het buitenland overschrijven en dat op de rekening zetten. Heeft u eenmaal uw verblijfsvergunning, dan kan de non-residents account op vrij eenvoudige wijze in een residents-accunt worden omgezet.

Gezien het voor buitenlanders vaak erg moeilijk is om een rekening-courant te openen, heeft Intergate Immigration in dit kader contact gezocht met de FNB (First National Bank). Consulenten van deze bank kunt op afspraak bij ons op kantoor treffen en zij helpen u vervolgens graag met het openen van uw bankrekening. De consulenten waar wij mee samenwerken hebben regelmatige te maken met het openen van een rekening voor mensen van buitenlandse afkomst. Zij weten precies wat de vereisten zijn en maken het proces snel en pijnloos.

Voor meer informatie over het openen van een bankrekening na uw aankomst kunt u contact opnemen met Vincent van der Waal:
E-mail: vincent@intergate-immigration.com!