Bedrijfsregistratie in Zuid Afrika

Reservering van de handelsnaam

Voordat u een bedrijf kunt laten registreren is het van belang om uw bedrijfsnaam goed te laten keuren en te laten reserveren. De (maximaal 6 verschillende) ingediende namen worden gecontroleerd door het naamregister op grond van soortgelijke, vergelijkende, of aanstootgevende namen. Pas daarna kan het Registration Office de naam voor u reserveren voor een maximale periode van 2 maanden.

Oprichting van een Closed Corporation (CC) of Private Company (Pty Ltd)

Pas als de door u ingediende naam is goedgekeurd en gereserveerd, kan de registratie van uw bedrijf worden verwerkt. Hierna zal er een bedrijfsregistratienummer worden toegekend aan het bedrijf.

In aanvulling op het bovenstaande zal een nieuw bedrijf bovendien de van toepassing zijnde registraties op orde moeten brengen bij de volgende organisaties:

  • De Zuid-Afrikaanse belastingdienst
  • Het Unemployment Insurance Fund (U.I.F.)
  • De Regional Services Council (R.S.C.)

Mogelijk is er ook nog registratie noodzakelijk bij andere autoriteiten (voor lokale vergunningen) of bij gezondheidsinstellingen.

Wanneer er wijzigingen worden aangebracht in een geregistreerde Closed Corporation is het noodzakelijk om dit bij het Closed Corporation Registration Office te melden. Het betreft veranderingen over bijvoorbeeld lidmaatschap, verandering van accountant, verandering van het postadres etc.

Let wel: denk van tevoren goed na over de keuze van uw bedrijfsnaam. Als de registratie eenmaal heeft plaatsgevonden, is er namelijk geen naamsverandering meer mogelijk!

Wilt u meer weten over bedrijfsregistratie of heeft u hulp nodig bij de registratie van uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op voor een consultatie!